1.“Fet hud behöver inte återfuktas.”
Jo, det behöver den faktiskt. En torr hud har ofta brist på oljor i huden och behöver både fukt och olja. En fet hud kan ha gott om sebum i huden men ändå sakna fukt. En återfuktande kräm skapar en barriär som förhindrar avdunstning av vatten. Glycerin är en utmärkt sådan och finns därför i många hudkrämer. En fet hy behöver rengöring som kan tvätta bort överflödiga fetter och en fuktighetskräm som främst innehåller fuktighetsbevarande ämnen medans en torr hyr behöver mildare rengöring som inte tvättar bort alltför mycket av hudens egna sebum och en fuktighetsbevarande kräm med högre halt oljor.
2. "Din hud behöver kollagen.”
Nej, huden tillverkar själv kollagen och detta är inget du kan tillföra varken inifrån eller utifrån. Som så mycket annan cellbildning, avtar kollagenproduktion med åren och därför uppstår bland annat rynkor. Du kan inte påverka denna produktion genom att tillföra kollagen på huden då dessa molekyler som finns kollagenkrämer är för alldeles för stora för att tas upp i huden. De går inte ens igenom hornlagret, som är hudens yttersta lager. Likaså kan du heller inte påverka kollagenproduktionen genom att äta kollagen, då detta är ett protein som bryts ner till aminosyror i din tarmkanal, såsom alla andra proteiner du äter.
3.“Du kan återfukta huden genom att dricka vatten.”
Nej, du kan inte påverka hudens fuktighet genom att dricka vatten. Lider du inte av extrem uttorkning kommer det inte märkas på din hud hur mycket vatten du druckit. Kroppens celler reglerar sin vätskebalans genom osmos och överflödigt vatten kommer du bara helt enkelt kissa ut. Om du inte vistas i en väldigt varm miljö eller svettas stora mängder behövs cirka 1-2 liter vatten per dag, under förutsättning att du inte fastar eller har en extrem diet. Den mesta av vätska får vi nämligen i oss genom maten, (tänk bara hur mycket vätska många grönsaker innehåller). Om du inte använder en fuktighetsbevarande kräm kommer fukt ändå dunsta från huden oavsett hur mycket vatten du dricker.
4. “Huden absorberar 60% av det vi placerar på huden.” Nej, huden absorberar inte 60% av det vi sätter på den, i så fall hade den varit ett ganska uselt organ. De flesta molekyler vi sätter på huden är oftast hundra eller flertalet gånger för stora för att ens komma igenom hudens yttersta lager. De kan därför möjligtvis enbart irritera hudytan men de går inte in i ditt blodomlopp. Det är just vad absorberar innebär, det vill säga gå igenom all hudens alla lager och in i blodomloppet. Det finns saker som kan gå in i huden, det vill säga penetrera huden men även för detta krävs att molekylerna måste vara ytterst små för att ta sig in. De flesta gör det inte. Antalet % av ämnen som huden faktiskt absorberar, är betydligt närmare 0%-gränsen än 100%-gränsen.